Misvatting: ontslag is niet mogelijk
Wat ik in de praktijk echter vaak zie, is dat men denkt dat uit elkaar gaan onder deze omstandigheden niet mogelijk is. Als u ziek bent, mag u immers niet instemmen met uw ontslag en uw werkgever mag u tijdens ziekte in principe niet ontslaan. Er zijn echter evengoed mogelijkheden om uit elkaar te gaan. Die mogelijkheid ontstaat onder meer wanneer de burn out écht het gevolg is van werken bij die specifieke werkgever.
Vraag u daarom af of u nog een burn out zou hebben als u een paar maanden met rust gelaten zou worden en u zich volledig kunt focussen op uw herstel. Verwacht u dat u dan nog steeds een burn out heeft? Of beeld u zich eens in dat u elders, bij een andere werkgever werkt. Vermoed u dat u dan opnieuw een burn out krijgt?
Is het antwoord “nee”, dan zijn er mogelijkheden. Daarvoor moeten er eerst bepaalde afspraken met uw bedrijfsarts en werkgever worden gemaakt. En die afspraken leiden ertoe dat u, op voorzienbare termijn en nádat u bent hersteld, elders aan de slag kunt. Het is een totale win-win, want uw werkgever is dan af van een kostbaar en langdurig re-integratietraject. En u kunt zich richten op iets waar u wel energie van krijgt.
In december 2016 werd een uitspraak gewezen waarin de hóógste billijke vergoeding tot nu toe werd toegekend, namelijk EUR 141.500 bruto. In die casus had de werknemer een burn out. De werkgever pakte dat vervolgens helemaal verkeerd aan.