U ontvangt een beëindigingsvoorstel. Wat nu?!

Datum: juli 17, 2017 Tags: werknemers

Stel, in een gesprek met de directeur of HR krijgt u te horen dat men afscheid wil nemen van u. Enkele dagen erna wordt de vaststellingsovereenkomst gemaild en binnen een week moet u laten weten of u instemt met de aangeboden beëindigingsregeling.

Herkenbaar? Dan weet u ook dat deze situatie

voor de meeste mensen zo stressvol is dat het onmogelijk is om zonder emotie te handelen. Dat is ook niet vreemd, omdat er altijd wel een hypotheek of huur te betalen is en niet altijd direct een nieuwe baan voorhanden. Maar bovenal speelt de vraag, kan dit eigenlijk wel zomaar? Mag de werkgever u zomaar vragen om weg te gaan?

Hoge drempel om een advocaat te benaderen

Wat ik vaak zie en hoor, is dat men een hoge drempel ervaart om contact op te nemen met een advocaat. Advocaten zijn toch duur? Met een advocaat erbij draait het toch altijd uit op een conflict? En u wilt de verstandhouding met uw werkgever juist graag goed houden.

De kans is dan ook groot dat men, na overleg met het thuisfront en wat onderzoek op internet, uiteindelijk instemt met het voorstel. Soms lukt het de werknemer er nog wat extra bij te krijgen, maar als werknemer onderhandelen met de werkgever, dat vinden de meeste mensen erg moeilijk.

Bijkomende drempel

Hoe het allemaal zit, met uw rechten, u heeft geen idee. Het aanbod lijkt redelijk. Als u googelt ziet u dat de vergoeding overeenkomt met de Transitievergoeding. Dan valt er toch niet zo heel veel meer te doen door een advocaat? En tja, eigenlijk was u zelf ook al niet zo heel gelukkig meer binnen het bedrijf. Of u was dat wel, maar door het beëindigingsvoorstel bent u zo gedemotiveerd geraakt dat u nu zelf ook wel graag weg wil. Dus waarom dan nog een advocaat raadplegen?

Mijn belangrijkste advies aan u

Ongeacht wat de aanleiding is voor het beëindigingsvoorstel, mijn belangrijkste advies aan u is om altijd een arbeidsrechtadvocaat te raadplegen. In mijn praktijk word ik met name benaderd door werknemers uit het hogere segment, maar dit advies geldt voor iedere functie.

Ik begrijp uw aannames over dure advocaten de vrees dat het op een conflict zal uitlopen. Maar het tegenovergestelde is juist het geval. Als ik uw situatie beoordeel, weet ik namelijk precies wat relevant is en wat niet. Dat maakt dat ik uw juridische positie kan bepalen. En pas dan kunt u een verantwoorde beslissing nemen. Dat levert u daarom altijd winst op.

En juist door uw probleem uit handen te geven, gaat de emotie eruit. Dat maakt dat het voor uw werkgever gewoon een zakelijke kwestie wordt, die opgelost moet worden en dat onderhandelt veel makkelijker. Bovendien is onderhandelen nou net iets waar ik goed in ben. Het mes ligt ook niet standaard op tafel; ik bepaal samen met u wat de gewenste uitkomst is en aan de hand daarvan weet ik welke strategie in uw geval het meest geschikt is.

Goed om te weten is verder nog dat ik er tot nu toe altijd voor heb gezorgd dat de werkgever de advocaatkosten van de werknemer geheel of gedeeltelijk vergoedt.

Wilt u weten wat ik voor u kan betekenen? Neem gerust vrijblijvend contact met mij op.